LAMB CHOP SOS BLACKPAPER
- 6 keping daging kambing
- 1 kiub ayam
- 2 1/2 sudu besar sos tiram
- 2 1/2 sudu besar kicap manis
- 4 ulas bawang putih (ditumbuk)
- 1cm halia
- Lada hitam, lada sulah, rosemary, oregano
- Olive oil (sedikit)
- Bersihkan daging kambing dan toskan.
- Ketuk-ketuk sikit di bahagian isi daging supaya daging tidak liat.
- Lumurkan kepingan daging kambing dengan kiub ayam, kemudian diikutkan dengan herba (lada hitam, lada sulah, rosemary, oregano).
- Gaulkan dengan sos tiram dan kicap manis.
- Kemudian gaulkan daging kambing dengan bahan yang ditumbuk (bawang putih).
- Oleskan sedikit olive oil agar daging tidak terlalu kering.
- Perapkan daging selama 1 jam. Atau semalaman untuk mendapat keenakkan lagi.
- Akhir sekali, bakar daging sehingga masak. Boleh menggunakan pan / pemanggang ajaib dengan api yang kecil supaya daging masak dengan sekata dan tidak hangus.
SOS BLACKPAPER
BAHAN-BAHAN:-- 1 labu bawang besar holland (dicincang halus)
- 4 sudu besar (rata) tepung gandum
- 1 kiub ayam
- 2 sudu besar sos tiram
- 2 sudu besar kicap manis (untuk gelapkan sos)
- 4 sudu besar sos lada hitam
- 2 sudu besar lada hitam ditumbuk kasar
- 3 cawan air atau lebih
- 2 sudu besar mentega
- Cairkan mentega ke dalam periuk, kemudian tumis bawang besar holland hingga layu dan wangi (jangan garing nanti tak sedap)
- Masukkan lada hitam yang ditumbuk kasar, tumis sekejab
- Masukkan tepung gandum, kemudian kacau selalu supaya tidak bergentel
- Masukkan air. Kacau sehingga sebati. Kemudian masukkan kiub ayam.
- Kemudian masukkan sos lada hitam, sos tiram, dan kicap. Kacau sehingga sebati. Kalau pekat boleh tambah air mengikut kehendak sendiri.
- Sesuaikan rasa mengikut keinginan. Kalau nak lebih gelap sos tu boleh tambahkan kicap.
Akhir sekali, siap untuk dihidang dan makan........ :)
SELAMAT MENCUBA .......
SELAMAT MENJAMU SELERA ...........
Ulasan