Bahan kisar
1 biji bawang besar Holland - saiz besar
3 ulas bawang putih
4 hirisan lengkuas
1/2 inci halia
1/2 inci kunyit hidup
Bahan-bahan:
2 batang serai - ketuk
1 sudu besar asam jawa - bancuh dengan 1 mangkuk air
1 kuntum bunga kantan - belah 2
7-8 sudu besar cili kisar - lebih kurang 1/2 mangkuk
1-2 sudu kecil Maggi Cukup Rasa secukupnya
Garam - secukup rasa
Air
Minyak masak- untuk menumis
Sayuran:
Bendi
Buah tomato - belah 4
Cara cara:
1. Panaskan minyak , tumis
bahan kisar bersama serai sehingga garing dan naik minyak.
2. Masukkan cili kisar dan
tumis lagi sehingga cili masak garing dan naik minyak.
3. Masukkan air asam jawa dan
masak sehingga pecah minyak lagi sekali. Masukkan air mengikut kepekatan yang
disukai dan biarkan mendidih, masukkan ikan dan bunga kantan.
4. Kemudian masukkan sayuran
seperti bendi, tomato atau apa sahaja yang disukai.
5. Kecilkan api dan biar ianya
merenih lama sehingga sayur separuh lembut. Sayuran akan terus menjadi lembut
ketika kuah disejukkan.
6. Masukkan garam dan Maggi
Cukup Rasa secukupnya. Sedia dihidang.
Ulasan