Ketam Masak Lemak Cili Api

Image result for ketam masak lemak




Ketam Masak Lemak Cili Api 
(mudah dan ringkas)

Bahan-Bahan:

  • 2 ekor ketam segar
  • 1 batang serai, diketuk
  • 1/2 kotak santan kara
  • 1 keping asam gelugor
  • garam secukup rasa
Bahan untuk kisar halus:
  • 10  biji cili api
  • 2 biji cili merah (cili hidup)
  • 1/2 biji bawang besar
  • 1 inci kunyit hidup
  • 3 biji bawang merah

Cara Penyediaan:

  1. Bersihkan ketam, dan leraikan bahagian kaki yang bersepit. Ketuk kulit ketam dengan lesung batu sehingga kulit sedikit pecah supaya senang dimakan kemudian.
  2. Gaulkan ketam dengan bahan kisar halus dan masak seketika selama lebih kurang 5 minit. Kemudian masukkan santan. Boleh juga dicairkan kuah dengan sedikit air jika terlalu pekat.(Hati-hati supaya santan tidak pecah minyak)
  3. Perlahankan api dan kacau supaya santan tidak berketul. Masukkan asam keping, serai.
  4. Masukkan garam secukup rasa dan masak sehingga mendidih.
  5. Sedia di hidang, terima kasih.

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

The Telekung Projek

Ayam sambal ala kenduri